Παρθένος ορυκτοβάμβακας για πλήρωση τοιχοποιίας

Blue Angel
Τα κτίρια που χτίστηκαν από την μεταπολεμική ανοικοδόμηση και μέχρι τις αρχές του 1980 σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν διάκενο στους εξωτερικούς τοίχους. Το πάχος του διακένου ξεκινά από 7 εκατοστά και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στα 20 εκατοστά. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν στην αγορά τα μονωτικά υλικά οπότε το κενό του αέρα έδινε καλύτερη θερμομόνωση στους τοίχους από μια συμπαγή κατασκευή. Μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1970 αναζητήθηκαν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και ξεκίνησε η αγορά των μονωτικών υλικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα με τον νόμο του 1979 έγινε υποχρεωτική η μελέτη της θερμομόνωσης ξεκίνησε η εφαρμογή των πρώτων θερμομονωτικών υλικών μέσα στο διάκενο. Τα κτίρια που χτίστηκαν μέχρι τις αρχές του 1980 έχουν το συγκεκριμένο διάκενο και αυτό σήμερα μπορεί να γεμίσει με ένα θερμομονωτικό, άκαυστο και οικολογικό υλικό, τον παρθένο ορυκτοβάμβακα. Είναι ένα προϊόν της Knauf Insulation, παράγεται στο Βέλγιο και διανέμεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εφαρμόζεται σε τοιχοποιίες με διάκενο μεγαλύτερο των 5 εκατοστών και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο υλικό μέσα. Εκτός από την θερμομόνωση και συνεπώς την εξοικονόμηση ενέργειας, προσφέρει ηχομόνωση, διαπνοή των υδρατμών και επιπλέον ασφάλεια καθώς είναι άκαυστο υλικό! Το Supafil ως υλικό έχει λάβει την περιβαλλοντική σήμανση Blue Angel, καθώς και το χρυσό πιστοποιητικό  για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων.
Τεχνικά στοιχεία και πλεονεκτήματα
 • Είναι η πιο οικονομική, γρήγορη και καθαρή οικοδομική εργασία θερμομόνωσης συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη γνωστή τεχνική!
 • Το Supafil διατηρεί την ίδια σταθερή απόδοση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, με εγγύηση 25 χρόνων από την Knauf Insulation.
 • Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, υδρόφοβο και μη υγροσκοπικό.
 • Δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία σε μύκητες ή βακτήρια.
 • Έχει συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ=0,034W/mK.
 • Είναι άκαυστο, κατηγορία Α1 στη φωτιά.
 • Εφαρμόζεται με την ίδια ευκολία τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε νέες κατασκευές.
 • Είναι γρήγορο στην εφαρμογή του και ιδανική λύση για μεγάλες επιφάνειες ή χώρους που ήδη κατοικούνται.
 • Έχει δήλωση συμμόρφωσης CE και τις ακόλουθες ευρωπαϊκές επίσημες πιστοποιήσεις: Avis Technique 20/10-198 (CSTB), Certificate Agra 88/2033 (BBA), Δήλωση IKB1910/10 (KOMO).
Τα μετρήσιμα αποτελέσματα της μόνωσης με Supafil
Η ποιότητα της μόνωσης ενός τοίχου μετριέται με το Uvalue και όσο πιο μικρός είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καλύτερη μόνωση έχει ένας τοίχος. Σε έργο που ολοκληρώσαμε μετρήσαμε τους τοίχους πριν και μετά την εφαρμογή του Supafil όπου βρήκαμε:
 • Πριν: Uvalue = 2,410 W/m²K
 • Μετά: Uvalue = 0,632 W/m²K
Δηλαδή σε μία μόνο ημέρα μειώσαμε τις θερμικές απώλειες των τοίχων κατά περίπου 74%!  Επίσης μετρήσαμε και την ηχομόνωση που προσφέρει δημιουργώντας θόρυβο πριν και μετά την εφαρμογή του Supafil.
 • Πριν: 107,1 dB
 • Μετά: 85,4 dB.
Δηλαδή ο εξωτερικός θόρυβος  μειώθηκε κατά 16,74%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση ήχου κατά 40% περίπου στο ανθρώπινο αυτί!
Με το Supafil θα έχετε σε μία μόνο ημέρα εξοικονόμηση ενέργειας έως και 75% στους τοίχους που θα εφαρμοστεί και θα διασφαλίσετε την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας σας! Χωρίς να προκληθούν ζημιές και σκόνες κατά την εφαρμογή θα έχετε πετύχει σε μία ημέρα εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας που τόσο καιρό χάνατε από τις ενεργοβόρες κατασκευές και τα συστήματα θέρμανσης!
Συγκριτικά με τις γνωστές μέχρι σήμερα τεχνικές ενεργειακής αναβάθμισης (εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση) τα οφέλη της χρήσης του παρθένου ορυκτοβάμβακα είναι τα εξής:
 1.  Δεν καταναλώνει χώρο από το σπίτι, ούτε εσωτερικά αλλά ούτε και εξωτερικά κάνοντας χρήση του κενού που ήδη υπάρχει στους περιμετρικούς τοίχους
 2. Γεμίζει όλο το κενό των τοίχων, που είναι συνήθως 7 με 8 εκατοστά
 3. Γίνεται εύκολα και καθαρά μέσα μόνο σε μία ημέρα
 4. Δεν απαιτείται σκαλωσιά για την εφαρμογή του, ειδικά σε διαμερίσματα ψηλών ορόφων, εφόσον μπορεί να γίνει από το εσωτερικό των τοίχων
 5. Είναι ανακυκλώσιμο υλικό, άκαυστο, χωρίς χημικά και φορμαλδεΰδες
 6. Έχει εργοστασιακή εγγύηση από την KnaufInsulationγια 20 χρόνια ζωής
 7. Επιτρέπει την καλύτερη διαπνοή των τοίχων εφόσον έχει μ=1
 8. Μετά την εφαρμογή του απαιτείται μόνο ένα φρεσκάρισμα στους τοίχους
 9. Δεν γίνονται επεμβάσεις μέσα ή έξω σε ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά (πρίζες, διακόπτες, σώματα, κλιματιστικά κλπ)
Η σημασία της επιλογής του συνεργείου εφαρμογής
Το τελικό αποτέλεσμα της θερμομόνωσης με εμφύσηση, εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τον μηχανικό που θα την υλοποιήσει. Αυτό γιατί σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη εργασία από έναν κοινό εργάτη. Οφείλει να γίνει από πιστοποιημένο μηχανικό εφαρμογής ο οποίος θα γνωρίζει και θα αντιλαμβάνεται τη σημασία της πυκνότητας των υλικών και τη σχέση μεταξύ της απαιτούμενης μάζας, της διαδρομής της σωλήνας και της ρύθμιση της μανομετρικής πίεσης του αέρα κατά περίπτωση.
Όπως στα εργοστάσια παραγωγής μονωτικών υλικών, ο συντονισμός, ο έλεγχος της ποιότητας του τελικού προϊόντος και η πιστοποίηση γίνεται από μηχανικούς, έτσι και για την δημιουργία ενός μονωτικού στρώματος μέσα σε ένα διάκενο λίγων εκατοστών που δεν χωράει ανθρώπινο χέρι, απαιτείται η εφαρμογή από εκπαιδευμένους μηχανικούς τεχνικής ή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Με την καινοτόμο τεχνική της εμφύσησης, φέρνουμε το εργοστάσιο παραγωγής του υλικού στον χώρο σας και με τους κατάλληλους ελέγχους και ρυθμίσεις, το εφαρμόζουμε μέσα τον τοίχο σας χωρίς χημικά πρόσθετα. Οπότε η τεχνική θερμομόνωσης με εμφύσηση δεν μπορεί να γίνει με το μάτι ή «στο περίπου» από κάποιον κοινό εργάτη ο οποίος δεν θα φέρει την ευθύνη της υπογραφής του τελικού αποτελέσματος!
Μόνο οι «εξειδικευμένο εφαρμοστές» μπορούν να ολοκληρώσουν «εξειδικευμένες εφαρμογές»! Μην αφήσετε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής στην «τύχη»! Για αυτό τον λόγο οι μηχανικοί του γραφείου μας έχουν αναπτύξει συγκεκριμένο λογισμικό για τους Ελληνικούς τοίχους με τις ιδιαιτερότητές τους και παρέχουν πιστοποίηση εφαρμογής για τον ενεργειακό επιθεωρητή, συνοδευόμενη από την αναλυτική κάτοψη και το τελικό ποσοστό βελτίωσης του κελύφους.
Κόστη
Τα συνολικά κόστη είναι πολύ μικρότερα από μια εξωτερική θερμοπρόσοψη ίδιου πάχους και η εργασία υπολογίζεται φτηνότερη κατά 1/3 περίπου . Επίσης ο χρόνος υλοποίησης είναι πολύ μικρότερος γιατί όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μια ημέρα. Η οριστική προσφορά δίνεται μόνο με αναλυτική μέτρηση μετά από επίσκεψη στον χώρο σας από τον μηχανικό μας.
Αν θέλετε να κάνετε αναλυτική μέτρηση μόνοι σας, δηλαδή να αφαιρέστε τα κουφώματα και τα δοκάρια, μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό προμέτρησης εδώ !
Σε γενικές γραμμές μια μέση κατοικία των 80μ² με 90μ² μπορεί να μονώσει όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες με συνολικά κόστη που ξεκινάνε από 500€+ΦΠΑ μέχρι και 1.200€+ΦΠΑ.
Επίσης όσο περισσότερες επιφάνειες μονωθούν σε μια πολυκατοικία, τόσο λιγότερο θα κοστίσει η θερμομόνωση ανά ιδιοκτήτη!
Διαδικασία κοστολόγησης
Πριν την εφαρμογή, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον χώρο σας, να κάνουμε μια τρύπα σε ένα ή περισσότερα σημεία, να μετρήσουμε και να ελέγξουμε με ενδοσκόπιο το κενό που υπάρχει και αφού κάνουμε τον υπολογισμό των απωλειών, να σας δώσουμε την προσφορά. Τα παραπάνω κόστη ισχύουν για χώρους εντός Αττικής!