Κτιριακός Πνεύμονας

Η ακριβής περιγραφή του Κτιριακού Πνεύμονα είναι: Τοπικός ελεγχόμενος μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας. Για ευνόητους λόγους ευκολίας και επειδή η λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού θα μπορούσε να ταυτιστεί με αυτή των πνευμόνων στον ανθρώπινο οργανισμό, ονομάζεται με αυτό τον τρόπο.

Όπως οι πνεύμονες καθαρίζουν το αίμα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεισφέρουν σημαντικά στην υγεία του ανθρώπου, έτσι και ο Κτιριακός Πνεύμονας καθαρίζει τον αέρα των χώρων, συνεισφέροντας ιδιαίτερα στην υγεία και ευεξία μέσα στα κτίρια.

 

Τοπικός ελεγχόμενος μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας!

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες κατεβάστε τον οδηγό μας:

Εγχειρίδιο χρήσης του Κτιριακού Πνεύμονα. Οκτώβριος 2019

 

Τα προβλήματα της αεροστεγανότητας!

Η εσωτερική ποιότητα διαβίωσης στα κτίριά μας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Ο σύγχρονος άνθρωπος περνά το 90% της ζωής του σε κλειστό περιβάλλον, όπως κατοικίες, γραφεία, δημόσιους χώρους ή σχολεία, όπου οι εσωτερικοί ρύποι προκαλούν αύξηση πολλών ασθενειών.

Ο εσωτερικός αέρας μπορεί να μολυνθεί κατά 50% περισσότερο από τον εξωτερικό αέρα λόγω της χρήσης των σύγχρονης τεχνολογίας αεροστεγανών κουφωμάτων τόσο σε ανακαινισμένους χώρους όσο και σε νέες κατασκευές.

 

Διοξείδιο του άνθρακα και υγεία!

Ο άνθρωπος εκπνέει CO2 το οποίο είναι τοξικό και όταν ξεπεράσει κάποια συγκεκριμένα όρια υπάρχουν επιδράσεις στο νευρικό σύστημα. Μέχρι κάποια χαμηλά ποσοστά προκαλείται υπνηλία ενώ σε ακόμα μεγαλύτερα προκαλείται αυξημένη αρτηριακή πίεση, ζάλη και κεφαλαλγία.

 

Ποια είναι η λύση;

Μόνο ο σωστός αερισμός μειώνει τη συγκέντρωση των ρύπων και την υγρασία στο εσωτερικό των κτιρίων!

Όταν τον χειμώνα αερίζουμε τον χώρο, συνήθως το κάνουμε σε πολύ μικρά διαστήματα για τον φόβο μείωσης της θερμοκρασίας.Έτσι διατηρούμε την υγρασία σε υψηλό επίπεδο με τα αποτελέσματα της εμφάνισης μούχλας σε τοίχους, ταβάνια και πολύ περισσότερο μέσα σε ντουλάπες με ρούχα.

Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε πραγματικά πόσος αέρας ανακυκλώθηκε, σε τι επίπεδο είναι τα ποσοστά της υγρασίας και πόση είναι η θερμοκρασία, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες υγιούς διαβίωσης στον χώρο μας!

Ο Κτιριακός Πνεύμονας, δηλαδή ο τοπικός Τοπικός Ελεγχόμενος Μηχανισμός Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας δίνει οριστικά την λύση στο παραπάνω πρόβλημα!

 

Κτιριακός Πνεύμονας και ευημερία! 

Ο μηχανισμός είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να εναλλάσσει τον αέρα σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και γενικότερα σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Ανακυκλώνει συνεχώς τον αέρα στον χώρο για όλο το 24ωρο χωρίς να μειώνει  τη θερμοκρασία και διατηρεί χαμηλά τα ποσοστά της εσωτερικής υγρασίας και των συγκεντρώσεων του CO2.

Ο αέρας που ανακυκλώνει φιλτράρεται δημιουργώντας μια αίσθηση φρεσκάδας στον χώρο.

Ειδικότερα στα αστικά κέντρα τον χειμώνα με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ή με την γενικότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, μπορείτε να έχετε συνέχεια τα παράθυρά σας κλειστά και να αφήσετε τον μηχανισμό να αερίζει το σπίτι σας με φιλτραρισμένο αέρα.

Ανάλογα με την επιφάνεια αλλά και την χρήση του χώρου, υπολογίζετε πόσα μηχανήματα χρειάζεστε. Ανάλογα με το μηχάνημα μπορείτε να ανακυκλώσετε στο χώρο από 30 μέχρι 80 μ³ φρέσκου αέρα την ώρα.

Είναι μηχανισμός αρκετά χρήσιμος και το καλοκαίρι, όπου με την χρήση του κλιματιστικού ξηραίνεται ο εσωτερικός αέρας και εκεί απαιτείται αντίστροφη λειτουργία ώστε να δημιουργείται η απαιτούμενη εσωτερική άνεση στον χώρο.

Λειτουργία

Αποτελείται από έναν πλαστικό σωλήνα με ρυθμιζόμενο μήκος και δύο μικρές μονάδες, μία εσωτερική και μια εξωτερική.

Στο εσωτερικό του τηλεσκοπικού σωλήνα υπάρχει ένας κεραμικός εναλλάκτης με δύο φίλτρα.

Τα φίλτρα είναι μελετημένα για να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τον αέρα, αποτρέποντας την είσοδο μικροσωματιδίων τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό της κατοικίας.

Είναι μηχανισμός δοκιμασμένος σε συνεχή λειτουργία (24 ώρες το 24ωρο) και μελετημένος για εσωτερικές θερμοκρασίες από -10°C μέχρι +50°C και σχετική  υγρασία μέχρι 80%.

Πως ανακτάται η θερμότητα

Ο κεραμικός εναλλάκτης χρησιμοποιεί την θερμότητα του εσωτερικού αέρα κατά την αναρρόφηση για να ζεστάνει την ροή του αέρα που εισάγει από έξω. Αυτή η κίνηση γίνεται σε δύο κύκλους ως εξής:

Πρώτος κύκλος: Ο εσωτερικός “μπαγιάτικος” αέρας απορροφάται από τον χώρο και αποβάλλεται. Όταν περνάει μέσα από τον κεραμικό εναλλάκτη, τον ζεσταίνει μεταφέροντάς του μέχρι και 91% της θερμικής του ενέργειας. Στα 70 δευτερόλεπτα και ενώ ο κεραμικός εναλλάκτης έχει ανεβάσει θερμοκρασία, ο ανεμιστήρας αλλάζει ροή και περνάει στον δεύτερο κύκλο.

Δεύτερος κύκλος: Ο κρύος και καθαρός αέρας εισάγεται από έξω και περνώντας μέσα από τον κεραμικό εναλλάκτη, θερμαίνεται από την αποθηκευμένη ενέργεια και εισέρχεται στον χώρο σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από την εξωτερική. Στα επόμενα 70 δευτερόλεπτα και ενώ ο κεραμικός εναλλάκτης ψύχεται, ο ανεμιστήρας αλλάζει ροή και επιστέφει στον πρώτο κύκλο, ο οποίος επαναλαμβάνεται.

Είναι σαν από την εξάτμιση του αυτοκινήτου μας, να τροφοδοτούμε με καύσιμο το ντεπόζιτό μας. 

Η εξωτερική μονάδα είναι εξοπλισμένη με προστατευτικό στέγαστρο ώστε να αποτρέπει την εισροή υδάτων ή άλλων αντικειμένων.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες κατεβάστε τον οδηγό μας:

Εγχειρίδιο χρήσης του Κτιριακού Πνεύμονα. Οκτώβριος 2019

 

Πως γίνεται η διαστασιολόγηση ενός χώρου

Όλοι οι υπολογισμοί γίνονται σε κυβικά μέτρα αέρα και όχι μόνο σε επιφάνεια χώρου. Οπότε πολύ σημαντικό είναι να μετρήσουμε τα καθαρά ύψη.

Έστω ένα μέσο υπνοδωμάτιο των 15μ² με 2,9μ καθαρό ύψος.  Ο όγκος αέρα στον συγκεκριμένο χώρο θα είναι 15 * 2,9 = 43,5 μ³. Κατά προσέγγιση σε μια κατοικία απαιτείται η εναλλαγή του 1/3 του συνολικού όγκου

αέρα οπότε: 43,5/3=14,5μ³ αέρα για κάθε ώρα. Άρα στο συγκεκριμένο παράδειγμα αρκεί ένας Κτιριακός Πνεύμονας των 30μ³ ανά ώρα. Αυτό γιατί με την εναλλαγή του αέρα δεν ανακτά 30μ³ αλλά 15μ³ ανά ώρα. Οπότε για κάθε διαφορετικό μοντέλο θα λαμβάνετε υπόψη σας  την μισή ονομαστική του ροή για να υπολογίσετε την απαιτούμενη εναλλαγή με ανάκτηση θερμότητας. Με τον μηχανισμό των 30μ³ γίνεται εναλλαγή αέρα 15μ³ ανά ώρα με ανάκτηση θερμότητας. Αντίστοιχα με των 55μ³ γίνεται εναλλαγή σε 27,5μ³ ανά ώρα και με των 80μ³ γίνεται εναλλαγή σε 40μ³ ανά ώρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο κάθε μηχανισμός είναι για κάθε χώρο ξεχωριστά. Μην βάλετε ένα μικρό μοντέλο σε πολύ μεγάλο χώρο ελπίζοντας ότι «κάτι θα κάνει». Δεν θα έχετε ουσιαστικό αποτέλεσμα και θα νομίζετε ότι δεν αποδίδει σωστά.

 

Τρόπος χρήσης

Ανάκτηση (Χρώμα LED: Γαλάζιο)

Ο μηχανισμός λειτουργεί για 70 δευτερόλεπτα βάζοντας αέρα και μετά για άλλα 70’’ βγάζοντας αέρα. Υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστούν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με διαφορετικό όγκο ροής στην κάθε μία. Ανατρέξτε στον πίνακα 1 για να δείτε τον όγκο που εναλλάσσετε ανά ταχύτητα και ανά διατομή σωλήνας.

Βγάζοντας αέρα (Χρώμα LED: Πράσινο)

Ο μηχανισμός βγάζει μόνο αέρα σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με την επιθυμητή ρύθμιση από το τηλεκοντρόλ.

Βάζοντας αέρα (Χρώμα LED: Μωβ)

Ο μηχανισμός βάζει μόνο αέρα από έξω σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με την επιθυμητή ρύθμιση από το τηλεκοντρόλ.

AUTO 1 (Χρώμα LED: Κίτρινο)

Ο μηχανισμός είναι σε αναμονή (stand-by). Όταν η υγρασία του εσωτερικού αέρα ξεπερνά το ποσοστό που έχει ρυθμιστεί από εσάς (40%, 50% ή 60%) ξεκινά η λειτουργία της ανάκτησης μέχρι να μειωθεί η εσωτερική υγρασία στο επιθυμητό επίπεδο.

AUTO 2 (Χρώμα LED: Άσπρο)

Ο μηχανισμός είναι σε αναμονή (stand-by). Όταν η υγρασία του εσωτερικού αέρα ξεπερνά το ποσοστό που έχει ρυθμιστεί από εσάς (40%, 50% ή 60%), ξεκινάει η λειτουργία που βγάζει τον εσωτερικό αέρα μέχρι να μειωθεί η εσωτερική υγρασία στο επιθυμητό επίπεδο.

AUTO 3 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΥΕΞΙΑ (Χρώμα LED: Πορτοκαλί)

Ο μηχανισμός είναι σε αναμονή (stand-by). Όταν στο εσωτερικό του χώρου κάνει περισσότερη ζέστη από ότι έξω, τότε  μηχανισμός ξεκινά τη λειτουργία του στην μέγιστη ταχύτητα βάζοντας μέσα αέρα δροσερό. Αυτό συνήθως γίνεται τη νύχτα που έχει μειωθεί η θερμοκρασία αλλά από τη ζέστη της ημέρας ο εσωτερικός χώρος είναι πιο ζεστός. Όταν εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του χώρου σταματάει αυτόματα.

AUTO 4 ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΥΕΞΙΑ (Χρώμα LED: Ροζ)

Ο μηχανισμός είναι σε αναμονή (stand-by). Όταν στο εσωτερικό του χώρου έχει πέσει περισσότερο η θερμοκρασία από ότι έξω, τότε ο  μηχανισμός ξεκινά τη λειτουργία του στην μέγιστη ταχύτητα βάζοντας μέσα τον εξωτερικό αέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια ημέρα του χειμώνα είναι ηλιόλουστη αλλά στο εσωτερικό του χώρου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη λόγω κακής θέρμανσης ή μόνωσης. Όταν εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του χώρου σταματάει αυτόματα.

AUTO 5 (Χρώμα LED: Μπλε ανοιχτό)

Ο μηχανισμός είναι σε αναμονή (stand-by). Όταν οι συγκεντρώσεις του CO2 ξεπεράσουν τα όρια στον εσωτερικό χώρο, ξεκινά η λειτουργία της ανάκτησης στη μέγιστη ταχύτητα. Όταν πέσει το CO2 Κάτω από τα όρια τότε ο μηχανισμός σβήνει και επιστρέφει στην αναμονή.

AUTO 6 (Χρώμα LED: Μπλε σκούρο)

Ο μηχανισμός είναι σε αναμονή (stand-by). Όταν οι συγκεντρώσεις του CO2 ξεπεράσουν τα όρια στον εσωτερικό χώρο, ξεκινάει η λειτουργία που βγάζει τον εσωτερικό αέρα στη μέγιστη ταχύτητα. Όταν πέσει το CO2 κάτω από τα μέγιστα όρια τότε ο μηχανισμός σβήνει και επιστρέφει στην αναμονή.

 

Τις λειτουργίες AUTO 5 & AUTO 6 τις έχει μόνο το μοντέλο με το CO2

 

Συντήρηση-Εγκατάσταση-Καταναλώσεις

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΦΙΛΤΡΟΥ

Όταν αναβοσβήνει το κόκκινο φως, δηλαδή περίπου μετά από 1500 ώρες (= 2 μήνες συνεχούς λειτουργίας), καθαρίζετε τα φίλτρα του εναλλάκτη. Στη συνέχεια για να επαναφέρετε η μέτρηση των ωρών λειτουργίας πατάτε παρατεταμένα και για 5 δευτερόλεπτα το κουμπί ON από το τηλεκοντρόλ.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΙΜΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ 

Όταν είναι αναμμένο το μπλε φως, σημαίνει ότι είστε στη λειτουργία ρύθμισης του ποσοστού της υγρασίας. Μπορείτε να επιλέξετε τρεις διαφορετικά επίπεδα, 40%, 50% ή 60%.

 

Τοποθέτηση του Κτιριακού Πνεύμονα  

Ανοίξτε την τρύπα με όσο περισσότερη ακρίβεια μπορείτε. Ιδανικά χρησιμοποιείστε μια «καροτιέρα» διαφορετικά μπορείτε με προσοχή να ακολουθήσετε την χάραξη με ένα μικρό κρουστικό δράπανο. Η σωλήνα θα πρέπει να έχει μια μικρή κλίση (1%) προς τα έξω.

Αφού περάσετε τη σωλήνα γεμίστε με προσοχή τα κενά ώστε να μην περνάει αέρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα αφρού πολυουρεθάνης χαμηλής διόγκωσης και παραμορφώσετε την σωλήνα. Δεν θα μπορεί να περάσει ο εναλλάκτης.

Βιδώστε το εσωτερικό πλαίσιο με τις βίδες που θα βρείτε στη συσκευασία.

 

Ειδικό τεμάχιο Κτιριακού Πνεύμονα

Το ελάχιστο μήκος του μηχανισμού είναι 35 εκ. αλλά οι περισσότεροι τοίχοι των υφιστάμενων κτιρίων στην Ελλάδα έχουν πάχος 25 εκατοστά. Για αυτό τον λόγο προτείνουμε να προμηθευτείτε το ειδικό επιπρόσθετο εξάρτημα κατασκευής μας. Πρόκειται για έτοιμο τεμάχιο από πολυστερίνη θερμοπρόσοψης πάχους 10 εκατοστών το οποίο τοποθετείται εξωτερικά στον τοίχο. Το ειδικό τεμάχιο μπορείτε να το βιδώσετε ή απλά να το κολλήσετε με αφρό χαμηλής διόγκωσης για θερμοπροσόψεις. Πολύ σημαντικό είναι να μονώσετε με σιλικόνη και να βρέξετε με ψεκαστηράκι νερού τα σημεία ένωσης μεταξύ του τεμαχίου και του τοίχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι προϊόν που ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία και χρεώνεται ξεχωριστά.

Μπορείτε να επιλέξετε να μην χρησιμοποιήσετε το ειδικό τεμάχιο αλλά θα μείνει ο εναλλάκτης εκτεθειμένος στο τμήμα της σωλήνας έξω από τον τοίχο. Έτσι ενδέχεται στα μεγάλα κρύα να έχει περισσότερες θερμικές απώλειες και να μην αποδίδει κατάλληλα. Σε περίπτωση που κάνετε εξωτερική θερμοπρόσοψη, βεβαίως ΔΕΝ σας χρειάζεται.

Κόστη

Το παλαιότερο μοντέλο έχει μόνο ρυθμιστή ορίου υγρασίας ενώ το νέο και πιο εξελιγμένο μοντέλο προσφέρει ρύθμιση για όριο διοξειδίου του άνθρακα και δυνατότητα σύνδεσης wi-fi με κινητό τηλέφωνο ή tablet..

 

Χωρίς μετρητή ορίου διοξειδίου του άνθρακα:

Κτιριακός πνεύμονας των 30μ³: 360.00€ με ΦΠΑ 24% 

Κτιριακός πνεύμονας των 55μ³: 400.00€  με ΦΠΑ 24%

Κτιριακός πνεύμονας των 80μ³: 440.00€  με ΦΠΑ 24%

 

Με μετρητή ορίου διοξειδίου του άνθρακα:

Κτιριακός πνεύμονας CO2 των 30μ³: 470.00€ με ΦΠΑ 24% 

Κτιριακός πνεύμονας CO2 των 55μ³: 510.00€  με ΦΠΑ 24%

Κτιριακός πνεύμονας CO2 των 80μ³: 550.00€  με ΦΠΑ 24%

 

 

Ειδικό τεμάχιο πάχους 10 εκ. : 35.00€  με ΦΠΑ 24%

Μετασχηματιστής κουτιού:       40.00€  με ΦΠΑ 24%

Φίλτρα όλων των διαστάσεων ανά τεμάχιο: 7.00€  με ΦΠΑ 24%

 

Κτιριακός Πνεύμονας και υγεία στα κτίρια: βίντεο ΕΔΩ!

Μείωση της υγρασίας, αερισμός και ανάκτηση θερμότητας: βίντεο ΕΔΩ! 

Πως μειώνεται η υγρασία με τον μηχανικό αερισμό: βίντεο ΕΔΩ! 

Όσο καλύτερα μονώνουμε τόσο καλύτερα πρέπει να αερίζουμε: βίντεο ΕΔΩ!