Το 2013 φέραμε για πρώτη φορά την τεχνολογία της εμφύσησης στη χώρα μας, μια τεχνική που αναπτύχθηκε από την Knauf Insulation με τον παρθένο ορυκτοβάμβακα SUPAFIL. Είναι μια καινοτόμος και ευρύτατα διαδεδομένη εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη που δίνει λύσεις σε άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα. Το κτηριακό απόθεμα που χτίστηκε από το 1950 έως και το 1980, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη μείωση των ρύπων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η καθαρή, γρήγορη και αποδοτική επέμβαση με το SUPAFIL αποτελεί τη ΒΕΛΤΙΣΤΗ κίνηση, όταν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε περίπλοκες ή ακριβές λύσεις και στην αδράνεια. Είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα και οικονομική λύση, καθώς μέσα από μια οπή 2,5 εκατοστών μπορούν να τοποθετηθούν σε λίγες ώρες, έως και 200 κιλά θερμομονωτικού υλικού σε ένα διάκενο 7-8 εκατοστών. Δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο στην πραγματική πραγματικότητα του δομημένου χώρου και οι θεωρητικές εμμονές των «απόλυτα σωστών επιλογών» (όπως η εκμηδένιση των θερμογεφυρών), αποπροσανατολίζουν τόσο τον τεχνικό κόσμο όσο και το κοινό, από την επίτευξη έντιμων συμβιβασμών προς όφελος όλων.
Εδώ και 10 χρόνια, εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν βελτιώσει τις εσωτερικές συνθήκες άνεσής τους με τη χρήση του SUPAFIL. Ξεπεράστηκαν κωλύματα που τους απέτρεπαν από οποιαδήποτε επέμβαση, όπως η άδεια του γειτονικού ιδιοκτήτη για θερμομόνωση σε μεσοτοιχία, οι απαραίτητες αλλά επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών, η ασύμμετρη επιβάρυνση του κόστους από ένσημα ΙΚΑ, ικριώματα ή άλλες παρελκόμενες εργασίες.
Στην Ιταλία υπάρχουν περιοχές όπου η τεχνική της εμφύσησης ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ως μοναδική λύση για τη διατήρηση των όψεων σε ιστορικά κτήρια. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πρόγραμμα «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων ώστε η μεταπολεμική αθηναϊκή πολυκατοικία, παράλληλα με τις επεμβάσεις συντήρησης και αισθητικής αναβάθμισης, να μπορέσει να αναβαθμιστεί ενεργειακά σε λίγες ώρες, κάνοντας χρήση της δικέλυφης δρομικής τοιχοποιίας. Επιπλέον, θα μπορούσε να είναι και μια εκκίνηση για την μεγαλύτερη διάδοση της προστασίας του αρτιφισιέλ, αυτής της ιστορικής τεχνικής που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική της κατασκευαστικής περιόδου ‘50-‘70 και σήμερα καταδικάζεται σε απαξίωση με τη χρήση εξωτερικών επεμβάσεων επένδυσης.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν επιδοτείται, παρότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ιδιοκτήτες παλιών κτηρίων να υποχρεώνονται σε πολύ πιο ακριβές λύσεις ή απλά να ζουν υπό συνθήκες ενεργειακής φτώχειας εφόσον δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια.
Το 2023 στην FUV κλείσαμε 10 χρόνια εφαρμογής της θερμομόνωσης με εμφύσηση και στην επετειακή μας εκδήλωση, θα κάνουμε τον απολογισμό του έργου μας και των αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει. Έχοντας ξεπεράσει τους 1.000 πελάτες, εφαρμόσαμε δεκάδες τόνους θερμομονωτικού υλικού σε επιφάνειες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Αν για κάθε τετραγωνικό μέτρο θερμομόνωσης με SUPAFIL, πετυχαίνουμε μείωση του CO2 κατά 0,02 κιλά ανά έτος, υπολογίζεται ότι τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε μειώσει κατά 380.000 τόνους τις εκπομπές CO2 στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι για αυτό!
Στην επετειακή παρουσίαση που θα γίνει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 17:30, θα μοιραστούμε με το κοινό μας περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική της εμφύσησης και του SUPAFIL. Θα παρουσιάσουμε παραδείγματα εφαρμογών που απάντησαν σε άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα, θα δείξουμε τον τρόπο εισαγωγής στο ΠΕΑ και θα προτείνουμε έναν εύκολο τρόπο εισαγωγής στο πρόγραμμα «εξοικονομώ-αυτονομώ». Παράλληλα, θα ακουστούν μαρτυρίες πολιτών που εδώ και χρόνια απολαμβάνουν τα οφέλη του SUPAFIL και θα γίνει παρουσίαση του νομικού πλαισίου χρηματοδότησης γύρω από τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η συμμετοχή σας μπορεί να είναι είτε δια ζώσης (για συγκεκριμένο αριθμό προσκλήσεων) είτε online.
Κάνοντας την εγγραφή σας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://forms.gle/W6rM5o86RZ7Dsugs5
μπορείτε να δηλώσετε τον τρόπο που επιθυμείτε να συμμετάσχετε και θα λάβετε τις αντίστοιχες οδηγίες.
Γιορτάζουμε και θα χαρούμε να γιορτάσετε μαζί μας!
FUV, εμείς ξέρουμε το ΠΩΣ, εσείς ξέρετε το ΓΙΑΤΙ!