Πως γίνεται η εμφύσηση των τοίχων με το Supafil;

Η μεγάλη πλειοψηφία των τοίχων στα κτίρια που κατασκευάστηκαν από το 1950 και μέχρι το 1980, έχουν κενό 7 με 8 εκατοστά περίπου. Αυτή η κατασκευαστική τεχνική λέγεται δικέλυφη δρομική οπτοπλινθοδομή και οι παλιοί τεχνίτες την ονόμαζαν «ψαθωτή τοιχοποιία».

 

Πρόκειται για δύο σειρές από όρθια εξάοπα τούβλα (4,5,6), ανά διαστήματα δεμένα μεταξύ τους με κάθετα τούβλα (κλειδιά). Ως  εξωτερική τοιχοποιία παρείχε καλύτερη μόνωση από την συμπαγή μπατική λόγω του διακένου ανάμεσα στα τούβλα. Το πάχος της είναι 19 εκατοστά, όσο το μήκος ενός τούβλου και μαζί με τις επενδύσεις (σοβάδες, πελεκίτη, αρτιφισιέλ) φτάνει τα 23 με 25 εκατοστά.

Από τα μέσα του 1970 σε αυτό το είδος της τοιχοποιίας καταργούσαν τα κλειδιά αφήνοντας δύο απλές δρομικές τοιχοποιίες και ξεκίνησε να διαδίδεται η καταστροφική συνήθεια της χρήσης του διακένου για την τοποθέτηση συρόμενων κουφωμάτων. Από το 1979 με την εφαρμογή του Κανονισμού Θερμομόνωσης Κτιρίων και την εμφάνιση των πρώτων θερμομονωτικών υλικών εγκαταλείφθηκε πλήρως η ψαθωτή τοιχοποιία και ξεκίνησε η τοποθέτηση των πρώτων μονωτικών υλικών πολυστερίνης. Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιούσαν πολύ μικρό πάχος και η ποιότητα των υλικών ήταν πολύ κατώτερη καθώς χρησιμοποιούσαν κοινά φελιζόλ για αμπαλάζ αντικειμένων.

Είναι ολόκληρες γειτονιές και περιοχές που χτίστηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο σε ολόκληρη την Ελλάδα με την ψαθωτή τοιχοποιία ενώ είναι πολλά τα δημόσια κτίρια όπως νοσοκομεία (9,10) ή σχολεία που μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά με πολύ πιο εύκολο, γρήγορο, οικονομικό και αποδοτικό τρόπο από την εξωτερική θερμομόνωση.

Ξεκινώντας το πρωί, ένα συνεργείο μπορεί να εφαρμόσει έως και 150 μ² επιφάνειας και το μεσημέρι να παραδώσει το έργο τελειωμένο.

Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε πλευρά του τοίχου, ανάλογα με την επιθυμία ή την ανάγκη του ιδιοκτήτη. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει πρόσβαση από μπαλκόνια, οι εργασίες είναι πολύ πιο ανώδυνες και εύκολες για την γενική λειτουργία του διαμερίσματος. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες συνέχιζαν κανονικά την καθημερινότητά τους στο σπίτι τους, δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από το συνεργείο και μέχρι το μεσημέρι είχαν τοποθετηθεί μεγάλες ποσότητες μονωτικού υλικού στους τοίχους.

Επικοινωνία