Αρχική / Τομείς / Θερμομόνωση με εμφύσηση

Τι είναι η θερμομόνωση με εμφύσηση;

Είναι η οικοδομική τεχνική που χρησιμοποιεί ινώδη υλικά και εκτοξεύοντάς τα με αέρα, πετυχαίνει την πλήρωση του διακένου, όταν αυτό υπάρχει. Εφαρμόζεται σε τοιχοποιίες, στέγες, ψευδοροφές, δάπεδα ή οποιαδήποτε μορφή κλειστού θαλάμου, είτε σε κάθετες είτε σε οριζόντιες επιφάνειες.

Υπάρχουν διάφορα είδη κατάλληλων υλικών όπως ο παρθένος ορυκτοβάμβακας, η κυτταρίνη, τα φύκια και άλλα φυσικά υλικά. Έχοντας δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, καταλήξαμε ότι το καλύτερο και πιο αποδοτικό υλικό σε σχέση κόστους και ποιότητας είναι ο παρθένος ορυκτοβάμβακας Supafil της Knauf Insulation. Με τη συγκεκριμένη τεχνική πετυχαίνουμε άριστα θερμομονωτικά αποτελέσματα, αποφεύγοντας παρελκόμενες εργασίες που θα ήταν ιδιαίτερα ακριβές ή χρονοβόρες.

Δείτε τα ενδεικτικά έργα και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνική της θερμομόνωσης με εμφύσηση.

Σε ποιους απευθύνεται;

Κατά κύριο λόγο είναι ιδανικό σε κατοικίες που χτίστηκαν μεταξύ του 1950 και 1980, και γενικότερα σε περιπτώσεις που υπάρχει ήδη μια κατασκευή με κενό, είτε αυτό είναι τοίχος, οροφή ή δάπεδο. Εκτός αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προκατασκευή νέων κτιρίων παρέχοντας μια άριστη, εργονομική και αποδοτική λύση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι επτά βασικοί λόγοι για να κάνετε εμφύσηση

Συνοψίζοντας καταλήγουμε ότι η τεχνική της εμφύσησης έχει πολλά να προσφέρει στον Ελληνικό κλίμα και ιδιαίτερα με το ινώδες υλικό Supafil.

Δείτε τους επτά βασικούς λόγους που συμφέρει να επιλέξετε τη συγκεκριμένη τεχνική:

 1. Προσβασιμότητα: Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να επέμβετε με ευκολία σε όποια πλευρά του τοίχου επιλέξετε.
 2. Ανεξαρτησία: Δεν χρειάζεται καμία σύμφωνη γνώμη γειτόνων ή συνιδιοκτητών, δεν απαιτούνται πολεοδομικές διαδικασίες και το κάνετε όταν το αποφασίσετε χωρίς να εξαρτάται η απόφασή σας από κανέναν. Επιπλέον δεν χρειάζεται να αλλάξετε καθόλου την εσωτερική σας διαρρύθμιση ή να χάσετε χώρο από το μπαλκόνι σας.
 3. Ποιότητα υλικού: Είναι ινώδες φυσικό υλικό, με πιστοποιήσεις για την εσωτερική συνθήκη άνεσης.
 4. Διατήρηση των όψεων: Δεν επεμβαίνετε στις όψεις διατηρώντας την αισθητική του κτιρίου σας.
 5. Χρόνος εφαρμογής: Οι εργασίες ξεκινάνε και τελειώνουν σε μια μόνο ημέρα, ενώ από ένα συνεργείο μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι και 300 κιλά υλικού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 120μ² επιφάνεια τοιχοποιίας.
 6. Επιπρόσθετες παρεμβάσεις: Κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν υπάρχουν πολλές σκόνες ή λάσπες ενώ παράλληλα το διαμέρισμα μπορεί να κατοικείται κανονικά χωρίς καμία όχληση στους ιδιοκτήτες. Μόνη επιπρόσθετη παρέμβαση θα είναι ένα φρεσκάρισμα, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές που απαιτούν μεταφορά κλιματιστικών, υδρορροών, φωτιστικών κλπ.

Κόστη: Τα κόστη είναι ιδιαίτερα χαμηλά συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη τεχνική, δεν απαιτούνται ασφαλιστικές εισφορές ή επιπλέον άδειες και διαδικασίες. Η απόσβεση της επέμβασης είναι άμεση και κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 ετών, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Σε μια μόνο ημέρα μπορεί να μονωθεί ένα μέσο διαμέρισμα με θερμομόνωση πάχους 8 εκατοστών, χωρίς να χαθεί χώρος μέσα ή έξω από το κτίριο. Ιδανικό για ακάλυπτες μεσοτοιχίες που οι εναλλακτικές μέχρι σήμερα ήταν η τοποθέτηση σκαλωσιάς για εξωτερική θερμοπρόσοψη ή το χτίσιμο γυψοσανίδας από μέσα. Τώρα με την χρήση του διακένου προσφέρεται ένα άριστο θερμομονωτικό στρώμα, εύκολα, γρήγορα και καθαρά.

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα

Η ποιότητα της μόνωσης ενός τοίχου μετριέται με το Uvalue και όσο πιο μικρός είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καλύτερη μόνωση έχει ένας τοίχος. Έχοντας στη διάθεσή μας βαθμονομημένο εξοπλισμό μέτρησης τελικού Uvalue, καταγράψαμε τις θερμοκρασίες σε έναν τοίχο πριν και μετά την εφαρμογή του Supafil. Τοποθετώντας ένα ασύρματο θερμόμετρο για την εξωτερική θερμοκρασία, καλώδια αισθητήρων στον τοίχο για την εσωτερική θερμοκρασία και σε διάρκεια 2 ημερών, επιβεβαιώσαμε τις ακόλουθες μετρήσεις:

Πριν την εφαρμογή: Uvalue = 2,410 W/m²K

Μετά την εφαρμογή: Uvalue = 0,632 W/m²K

Δηλαδή σε μία μόνο ημέρα μειώσαμε τις θερμικές απώλειες των τοίχων κατά περίπου 74%! 

Επίσης μετρήσαμε και την ηχομόνωση που προσφέρει δημιουργώντας θόρυβο πριν και μετά την εφαρμογή του Supafil.

Πριν την εφαρμογή: 107,1 dB

Μετά την εφαρμογή: 85,4 dB

Δηλαδή ο εξωτερικός θόρυβος  μειώθηκε κατά 16,74%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση ήχου κατά 40% περίπου στο ανθρώπινο αυτί!

 Με το Supafil θα έχετε σε μία μόνο ημέρα εξοικονόμηση ενέργειας έως και 75% στους τοίχους που θα εφαρμοστεί και θα διασφαλίσετε την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας σας! Χωρίς να προκληθούν ζημιές και σκόνες κατά την εφαρμογή θα έχετε πετύχει σε μία ημέρα εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας που τόσο καιρό χάνατε από τις ενεργοβόρες κατασκευές και τα συστήματα θέρμανσης!

Γιατί να επιλέξετε την
FUV Products για θερμομόνωση με εμφύσηση

Είμαστε περήφανοι που από το 2013 και σε συνεργασία με την Knauf Insulation, πρώτοι έχουμε φέρει στην Ελλάδα την τεχνολογία της εμφύσησης και συγκεκριμένα την εφαρμογή του παρθένου ορυκτοβάμβακα Supafil.

Τα θετικά αποτελέσματα είναι πλέον πολλά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε συνεισφέρει τόσο στη μείωση των καταναλώσεων θέρμανσης-ψύξης σε κατοικίες και χώρους εργασίας σε όλη την Ελλάδα, όσο και στη βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών άνεσης.

Η F.U.V. Products ιδρύθηκε ως παράρτημα της F.U.V Group. Μέσα από την έρευνα, αναζήτηση και δοκιμή νέων τεχνικών εφαρμογών και καινοτόμων υλικών, επισημάνθηκαν και καλύφθηκαν τα κενά στην τότε Ελληνική αγορά.

Εφαρμογές όπως η τεχνική της εμφύσησης, ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας, τα προϊόντα αεροστεγανότητας και η χρήση  φυσικών υλικών, εστιάζουν στην αναβάθμιση της εσωτερικής ποιότητας ζωής παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας. Τελικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρους με ευεξία όπου μπορεί κάποιος να ζει καλύτερα και όχι μόνο με χαμηλό κόστος θέρμανσης, καθώς αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται απαραίτητα.

Συχνές ερωτήσεις για θερμομόνωση με εμφύσηση

1. Πως μπορώ να ξέρω ότι γίνεται στο σπίτι μου;

Για να ξέρετε αν είναι δυνατή η εφαρμογή της εμφύσησης θα πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:

 1. Να είναι χτισμένο μεταξύ του 1950 με 1980
 2. Να έχει πάχος τοίχου μεγαλύτερο των 23 εκατοστών
 3. Να είναι ανοιγόμενα ή επάλληλα τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες, όχι χωνευτά στους τοίχους

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό προμέτρησης ή να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας για να συντονίσετε επίσκεψη από τον τεχνικό μας.

2. Είναι επιλέξιμη δαπάνη στο εξοικονομώ;

Το υλικό έχει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί, πιστοποιηθεί και πληρωθεί από τα πρώτα προγράμματα «Εξοικονομώ» ως εσωτερική θερμομόνωση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ως τεχνική από τον επίσημο κρατικό φορέα και δεν περιγράφεται με τον τρόπο που θα έπρεπε, δηλαδή ως «εμφύσηση διακένου σε δικέλυφη δρομικής τοιχοποιία». Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου απαιτείται από τον νόμο η διατήρηση των όψεων όπως στην Ιταλία, το αντίστοιχο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» επιβάλλει τη συγκεκριμένη τεχνική απαγορεύοντας τις εξωτερικές ή εσωτερικές επεμβάσεις για τη διατήρηση ιστορικών κτιρίων.

Πρόκειται για ένα μικρό τυφλό σημείο και η εισαγωγή του στο πρόγραμμα εξαρτάται ξεκάθαρα από τον ενεργειακό επιθεωρητή που θα προδιαγράψει το έργο και θα επιλέξει τη χρήση του υλικού με τη συγκεκριμένη τεχνική.

Δείτε παράδειγμα εντάξεως του Supafil στον ΚΕΝΑΚ

3. Πόσο κάνει και πως υπολογίζω το κόστος;

Σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική για να συγκρίνουμε όμοια αν όχι ίδια πράγματα. Είναι συνηθισμένη τακτική η ερώτηση του κόστους ανά μ² επιφάνειας και τις περισσότερες φορές υπολογίζεται «σεντόνι», δηλαδή μετράμε όλη την επιφάνεια, μαζί με τα κουφώματα, τα ανοίγματα κλπ. Η κοστολόγηση του Supafil γίνεται σε καθαρές επιφάνειες τοίχων, αφαιρώντας, κολώνες, δοκάρια και μπαλκονόπορτες. Δηλαδή μετράμε μόνο τις επιφάνειες στις οποίες επεμβαίνουμε. Άρα αν μια επιφάνεια «σεντόνι» είναι 100μ², τότε για το Supafil θα είναι περίπου 60μ² (αφαιρούμε 20% κολώνες-δοκάρια και 20% κουφώματα).

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να συγκρίνουμε το ίδιο πάχος υλικού, οπότε μια τιμή ανά επιφάνεια θα πρέπει να αναφέρεται και στο ίδιο πάχος.

Το τυπικό κόστος του Supafil σε πάχος 7 εκατοστών είναι 25€+ΦΠΑ και αν συγκριθεί με την αντίστοιχη τιμή μιας εξωτερικής θερμοπρόσοψης πάχους 5 εκατοστών, θα καταλήξετε σε λάθος συμπεράσματα.

 Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό προμέτρησης και σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για το κόστος.

ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΤΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ!

4. Πως ξέρω ότι πράγματι γέμισαν οι τοίχοι;

Το συνεργείο μας συντονίζεται από εκπαιδευμένο μηχανικό που ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη ροή του έργου. Για κάθε έργο προδιαγράφεται συγκεκριμένη ποσότητα υλικού και στο τέλος επιβεβαιώνεται η εφαρμογή του μετρώντας τις άδειες συσκευασίες. Υπάρχουν περιπτώσεις που τοποθετείται αρκετά περισσότερο υλικό, όπως και περιπτώσεις που τοποθετείται λιγότερο. Αυτές όμως είναι μικρές διαφορές και σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

5. Μπορεί να το κάνει οποιοδήποτε συνεργείο;

Το τελικό αποτέλεσμα της θερμομόνωσης με εμφύσηση, εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τον μηχανικό που θα την υλοποιήσει. Αυτό γιατί σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη εργασία από έναν κοινό εργάτη. Οφείλει να γίνει από πιστοποιημένο μηχανικό εφαρμογής ο οποίος θα γνωρίζει και θα αντιλαμβάνεται τη σημασία της πυκνότητας των υλικών και τη σχέση μεταξύ της απαιτούμενης μάζας, της διαδρομής της σωλήνας και της ρύθμιση της μανομετρικής πίεσης του αέρα κατά περίπτωση.

Όπως στα εργοστάσια παραγωγής μονωτικών υλικών, ο συντονισμός, ο έλεγχος της ποιότητας του τελικού προϊόντος και η πιστοποίηση γίνεται από μηχανικούς, έτσι και για την δημιουργία ενός μονωτικού στρώματος μέσα σε ένα διάκενο λίγων εκατοστών που δεν χωράει ανθρώπινο χέρι, απαιτείται η εφαρμογή από εκπαιδευμένους μηχανικούς τεχνικής ή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Με την καινοτόμο τεχνική της εμφύσησης, φέρνουμε το εργοστάσιο παραγωγής του υλικού στον χώρο σας και με τους κατάλληλους ελέγχους και ρυθμίσεις, το εφαρμόζουμε μέσα τον τοίχο σας χωρίς χημικά πρόσθετα. Οπότε η τεχνική θερμομόνωσης με εμφύσηση δεν μπορεί να γίνει με το μάτι ή «στο περίπου» από κάποιον κοινό εργάτη ο οποίος δεν θα φέρει την ευθύνη της υπογραφής του τελικού αποτελέσματος!

6. Τι θα γίνει αν βραχεί;

Το υλικό θα βραχεί μόνο σε περίπτωση αστοχίας, όπως διαρροή, τρύπημα σωλήνας, αποχέτευσης ή οτιδήποτε άλλο. Όταν επιδιορθωθεί η αστοχία το υλικό θα στεγνώσει και θα ανακτήσει τις θερμικές του ιδιότητες. Όπως είναι λογικό, όταν είναι βρεγμένο δεν θα αποδίδει το ίδιο θερμικά αλλά με δεδομένο ότι έχει πολύ καλή διαπνοή, περίπου όσο και ο αέρας, στεγνώνει πολύ γρήγορα.

7. Θα λύσω το πρόβλημα της μούχλας;

Η μούχλα γεννιέται στα συμπυκνώματα που δημιουργούνται πάνω στις παγωμένες επιφάνειες. Με την εφαρμογή του Supafil στον τοίχο, ανεβάζουμε την επιφανειακή θερμοκρασία και έτσι αποτρέπουμε τη δημιουργία συμπυκνωμάτων. Δεν επεμβαίνουμε στη μούχλα αλλά στο φυσικό φαινόμενο που τη δημιουργεί. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο άρθρο: Προστατεύει από την υγρασία;

8. Είναι βρώσιμο υλικό από έντομα, τρωκτικά ή ζωύφια;

«Όταν τα ποντίκια ξεκινήσουν να τρώνε πέτρες, τότε θα ανησυχήσουμε!» Με λίγα λόγια πρόκειται για ινώδες πέτρωμα, με βάση την πυριτική άμμο και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βρώσιμο υλικό για τρωκτικά ή ζωύφια.

9. Τι γίνεται όταν υπάρχουν χωνευτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες;

Δυστυχώς αυτή είναι μια παλιά τεχνική που προκαλεί μόνο προβλήματα στους ιδιοκτήτες. Σε περίπτωση χωνευτών κουφωμάτων δεν μπορεί να γίνει εμφύσηση διακένου γιατί μέσα σε αυτό τρέχει το κούφωμα. Η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση του συρόμενου με ανοιγόμενο ή επάλληλο.

Δείτε γιατί πρέπει να καταργηθούν τα συρόμενα κουφώματα

Δείτε πως εφαρμόζεται το Supafil σε αντικατάσταση συρόμενων κουφωμάτων

10. Μπορώ να παραγγείλω μόνο το υλικό;

Το υλικό από μόνο του είναι άχρηστο γιατί διατίθεται σε συσκευασίες ιδιαίτερα συμπυκνωμένες και απαιτείται συγκεκριμένη μηχανή για την ανάδευσή του. Εκτός αυτού, η ίδια μηχανή ρυθμίζει με ασύρματο χειριστήριο Bluetooth τη ροή του αέρα, την ταχύτητα και την ποσότητα του υλικού από τον μηχανικό εφαρμογής. Δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει σωστή συμπίεση και διανομή του υλικού χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και βεβαίως την κατάλληλη εκπαίδευση του εφαρμοστή.

11. Πόσο χρόνο παίρνει και τι άλλες εργασίες χρειάζονται;

Οι εργασίες ξεκινάνε και τελειώνουν την ίδια ημέρα! Εντός Αττικής το συνεργείο μας έρχεται μεταξύ 8:00 με 8:30 και μέχρι το μεσημέρι στις 15:00 θα έχει τελειώσει το γέμισμα των τοίχων και το κλείσιμο των οπών.

12. Χρειάζεται να βάλω σκαλωσιά;

Δεν απαιτείται η τοποθέτηση σκαλωσιάς εκτός αν σας εξυπηρετεί για άλλους λόγους όπως για παράδειγμα η υλοποίηση άλλων εργασιών συντήρησης και επιδιόρθωσης του κτιρίου. Γενικά είναι η κατάλληλη εφαρμογή για την αποφυγή χρήσης σκαλωσιάς και των παρελκόμενων εξόδων όπως άδειες μικρής κλίμακας, ένσημα ΙΚΑ κλπ.

13. Μπορώ να αντικαταστήσω τα χωνευτά παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες;

Τεχνικά είναι πάντα εφικτό αλλά θα πρέπει να επιβεβαιώσετε αυτή τη δυνατότητα με το αντίστοιχο συνεργείο. Συνήθως προκύπτει ένα μικρό πρόβλημα στην περίπτωση των παντζουριών αλλά πάντα βρίσκεται μια λύση καθώς τα οφέλη από το σφράγισμα του διαμερίσματος είναι πολύ σημαντικό.

14. Ποιος κλείνει τις τρύπες;

Οι τρύπες που γίνονται κλείνουν από το συνεργείο μας ειδικό επισκευαστικό κονίαμα. Οι τοίχοι είναι έτοιμοι για επεξεργασία και βάψιμο.

15. Πως ξέρω αν υπάρχει κενό και ότι δεν έχει άλλο υλικό μέσα;

Το πρώτο που ρωτάμε είναι το έτος κατασκευής του κτιρίου. Αν είναι μετά το 1980 πιθανότατα να υπάρχει κάποιου είδους μονωτικού υλικού, φελιζόλ ή υαλοβάμβακας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος από το συνεργείο μας με την κατάλληλη τρύπα και το ενδοσκόπιο ώστε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη άλλου υλικού.

16. Μπορεί να γίνει σε μονότουβλο τοίχο ή σε ταβάνι;

Είναι οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την τεχνική της εμφύσησης. Ιδιαίτερα στους φωταγωγούς των πολυκατοικιών που γίνονταν με μονό τούβλο δεν μπορεί να γίνει μόνωση. Το ίδιο ισχύει και για τις οροφές των ταβανιών ή τις ταράτσες.

17. Σε ποιες περιοχές εξυπηρετείτε;

Είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τον όγκο του έργου. Σε κάθε περίπτωση αναζητούμε συνεργάτες που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα από εμάς και θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την τεχνική μας στην έδρα τους.

Συμπλήρωσε το έντυπο ενδιαφέροντος για συνεργασία με το γραφείο μας

18. Τι πρέπει να κάνω για να λάβω μια προσφορά;

Μπορείτε να καλέσετε στο 210 2928391 γνωρίζοντας τα εξής απλά δεδομένα:

 1. Έτος κατασκευής του διαμερίσματος
 2. Αν έχει χωνευτές μπαλκονόπορτες και παράθυρα
 3. Πόσο είναι το πάχος του τοίχου

Στη συνέχεια θα επικοινωνήσει μαζί σας ο υπεύθυνος μηχανικός για την επίσκεψη στον χώρο σας. Εκτός Αττικής ισχύει τιμοκατάλογος κόστους, το οποίο θα αφαιρεθεί από το τελικό ποσό σε περίπτωση υλοποίησης του έργου.

Έργα θερμομόνωσης με εμφύσηση

Άρθρα θερμομόνωσης με εμφύσηση