Αρχική / Τομείς / Ανάκτηση θερμότητας

Τι είναι ο Κτιριακός Πνεύμονας;

Πρόκειται για ένα μηχανικό αερισμό με ανάκτηση θερμότητας όπου χρησιμοποιεί έναν ενθαλπικό εναλλάκτη για να προθερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα, από τη θερμότητα του αέρα που αποβάλλει.

Με τα παλιά κουφώματα είχαμε κρύο αλλά όχι υγρασίες γιατί γινόταν αυτόματος αερισμός από τις χαραμάδες. Με τα κουφώματα νέας τεχνολογίας έχουμε ζέστη αλλά σταματήσαμε τον αερισμό γιατί σφραγίσαμε τις χαραμάδες. Έτσι δημιουργείται περισσότερη υγρασία, κακοσμία, αίσθηση κλεισούρας και το φαινόμενο του αρρώστου κτιρίου.

Με τον Κτιριακό Πνεύμονα ανανεώνεται ο αέρας, αποβάλλονται οι εσωτερικοί ρύποι και μειώνεται η υγρασία ενώ παραμένει σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία.

Υπάρχουν δύο είδη μηχανισμός, αμφίδρομης και διασταυρούμενης ροής. Ενημερωθείτε από τη σελίδα μας για τα χαρακτηριστικά τους.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όσους ζουν ή εργάζονται σε κλειστούς χώρους!

Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που επιθυμεί να εξοικονομήσει ενέργεια και να ζήσει με καλύτερες συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να προμηθευτεί τον Κτιριακό Πνεύμονα. Σε κάθε σπίτι ή γραφείο ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι απαραίτητος.

Πρόκειται για το πιο καινοτόμο και σημαντικό τμήμα της σύγχρονης κατασκευής και πλέον δεν μπορεί να υπάρξει κλειστός χώρος όπου ζουν ή εργάζονται άνθρωποι χωρίς την χρήση του.

Ανεξάρτητα από το αν είναι παλιό ή καινούργιο ένα σπίτι και αν κατοικείται πλήρως ή περιοδικά, η συνεχής εναλλαγή του αέρα χωρίς τη μείωση της θερμοκρασίας προσφέρει πολλά οφέλη στην κατασκευή την ίδια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει;

Ανανεώνεται συνεχώς ο εσωτερικός μπαγιάτικος αέρας χωρίς να μειώνεται η θερμοκρασία, σε συγκεκριμένο όγκο ανά χώρο και με μετρήσιμη ταχύτητα. Έτσι πετυχαίνουμε:

  1. ιδανική αφύγρανση του χώρου με φυσικό τρόπο, δηλαδή με την εναλλαγή του αέρα
  2. διατήρηση σχεδόν της εσωτερικής θερμοκρασίας και συνεπώς εξοικονόμηση στη θέρμανση
  3. ελεγχόμενος αερισμός ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου, τόσο όσο χρειάζεται, όχι ανεξέλεγκτα όπως γίνεται με την ανάκλιση ή με τον παραδοσιακό αερισμό
  4. αποβολή των οσμών, της κλεισούρας και το CO2 που παράγεται στους κλειστούς χώρους
  5. αποβολή μικροβίων και μείωση πιθανοτήτων μετάδοσης ιώσεων μέσω των αερολυμάτων του αέρα
  6. αερισμός με περισσότερη ασφάλεια ακόμα κι όταν λείπουν οι ιδιοκτήτες έχοντας τα κουφώματα σφραγισμένα
  7. φιλτράρισμα τον αέρα που μπαίνει στον χώρο και μείωση της πιθανότητας μετάδοσης ιώσεων, μικροβίων ή άλλων βλαβερών ουσιών

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες τα τελευταία χρόνια έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα του εσωτερικού κορεσμού της υγρασίας δεν λύνεται με τους αφυγραντήρες ή το ετήσιο βάψιμο των μουχλιασμένων τοίχων και οροφών.

Από το 2013 και σε συνδυασμό με τις άλλες επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξυγίανσης των κλειστών χώρων, έχουμε λύσει οριστικά το πρόβλημα του αρρώστου κτιρίου με τον μηχανικό αερισμό.

Παράλληλα με τις υλοποιημένες εφαρμογές και τους ευχαριστημένους πελάτες μας, έχουμε καταγράψει τις εσωτερικές συνθήκες πριν και μετά την εγκατάσταση ενός Κτιριακού Πνεύμονα όπου επιβεβαιώνονται τα θετικά του αποτελέσματα.

Βρείτε στη σελίδα μας τα μετρήσιμα αποτελέσματα από πειράματα που έχουμε κάνει στην Αθήνα.

Γιατί να επιλέξετε την
FUV Products για εφαρμογή Κτιριακού Πνεύμονα

Όταν πρόκειται για έναν μηχανισμό που στα επόμενα χρόνια θα πωλείται ακόμα και στα Super Market όπως ένας κοινός αφυγραντήρας, είναι λίγα και σημαντικά τα σημεία που κάνουν τη διαφορά.

 Εμείς δεν πουλάμε απλά ένα προϊόν τεχνολογίας ερχόμαστε ως σύμβουλοι έργου και σας καθοδηγούμε για την σωστή διαστασιολόγηση και επιλογή του. Έχουμε  σφαιρική εμπειρία γύρω από το κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης και γνωρίζουμε όλα τα θετικά και αρνητικά που μπορεί να προσφέρει κάθε μηχανισμός.

Για αυτό τον λόγο προωθούμε διαφορετικές εταιρίες και προϊόντα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, γιατί σίγουρα δεν υπάρχει μόνο ένα για όλες τις ανάγκες. Επιπλέον, ο απαραίτητος έλεγχος αεροστεγανότητας για τη σωστή διαστασιολόγηση του μηχανισμού, είναι αντικείμενο που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα από το 2010 και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό τον σύνδεσμο.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον μηχανισμό

1. Πως γίνεται η ανάκτηση θερμότητας;

Ο κυλινδρικός εναλλάκτης που βρίσκεται μέσα στη σωλήνα αποτελείται από ένα κεραμικό στοιχείο με μικρές εσωτερικές κυψέλες. Έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει τη θερμότητα του εξερχόμενου αέρα που το διαπερνά και να τη μεταφέρει στον εισερχόμενο αέρα.

2. Τι διαφορετικό προσφέρει ο αποκεντρωμένος μηχανικός αερισμός από έναν αφυγραντήρα με ιονιστή;

Οι λόγοι είναι μετρήσιμοι, συγκεκριμένοι και φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

 

Αφυγραντήρας-ιονιστής

Κτιριακός Πνεύμονας

Φέρνει μέσα φρέσκο αέρα

ΌΧΙ

ΝΑΙ

Αποβάλλει το CO2

ΌΧΙ

ΝΑΙ

Φιλτράρει τον αέρα που μπαίνει

ΌΧΙ

ΝΑΙ

Αποβάλλει την κακοσμία

ΌΧΙ

ΝΑΙ

Μειώνει την υγρασία

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Προστατεύει από τα μικρόβια

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Μέση κατανάλωση

250 W ώρα

1,7 W/ώρα

Μέσος ήχος λειτουργίας

45dB

26dB

Τα σπίτια δεν είναι υποβρύχια και έχουν ανάγκη από συνεχή αερισμό ώστε να προσφέρουν ευεξία στους ανθρώπους. Το αεροστεγανό σφράγισμα και η μηχανική εσωτερική αφύγρανση, δεν προσφέρουν φρέσκο αέρα και οξυγόνο στους χώρους ενώ δεν αποβάλλουν το CO2.

3. Πόσα είδη αποκεντρωμένων μηχανισμών αερισμού υπάρχουν;

Είναι δύο, ο αμφίδρομης ροής και ο διασταυρούμενης ροής. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται μόνο μια τρύπα, ο μηχανισμός βρίσκεται μέσα στη σωλήνα και  η εναλλαγή του αέρα γίνεται διακοπτόμενα ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνονται δύο τρύπες και η εναλλαγή του αέρα γίνεται συνεχώς. Περισσότερες πληροφορίες σύγκρισης των μηχανισμών εδώ.

4. Τι κατανάλωση έχει;

Ο αμφίδρομης ροής Pico hp2 έχει τρεις ταχύτητες και η πιο χαμηλή καταναλώνει 1,7 W ανά ώρα. Αν δουλεύει όλη την ημέρα θα κοστίζει: 1,7W * 24 ώρες = 40,8 W ανά ημέρα. Αν δουλεύει συνέχεια όλο τον χρόνο θα κοστίζει 40,8W * 365 μέρες = 14.89 Kwh. Με μέσο κόστος κιλοβατώρας 0,17€ το ρεύμα για κάθε μηχάνημα θα κοστίσει: 2,53€/έτος.

To PureAir έχει μέση ταχύτητα 10 W ανά ώρα.

5. Γιατί δίνετε στο Pico hp2 τόσο χαμηλή ανάκτηση (30%-40%) ενώ ο κατασκευαστής δίνει 95%;

Όλοι οι κατασκευαστές μηχανισμών αμφίδρομης ροής δίνουν ανάκτηση “έως 95%” και αυτό είναι εργαστηριακά πιστοποιημένο και αληθινό. Το πραγματικό ποσοστό όμως κατά τη χρήση του υπολογίζεται στο μισό. Αυτό γιατί μπορεί στην αρχή της εισόδου του αέρα να έχουμε 95% ανάκτηση αλλά όσο αδειάζει η θερμοχωρητικότητα του εναλλάκτη, αυτή μειώνεται μέχρι να μηδενιστεί. Έτσι στο σύνολο της λειτουργίας η μέση ανάκτηση δεν ξεπερνάει το 30% με 45%. To PureAir έχει πιστοποιημένη ανάκτηση στην τρίτη ταχύτητα 75% γιατί είναι διασταυρούμενης ροής και αυτή είναι μια βασική διαφορά των μηχανισμών.

6. Υπάρχει περίπτωση να μην αποδίδει σωστά την ανάκτηση θερμότητας;

Ναι, υπάρχει η περίπτωση όταν η αεροστεγανότητα του χώρου είναι πολύ κακή. Ένας χώρος μετριέται ως προς την αεροστεγανότητά του και όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από n50=3, τότε το ποσοστό ανάκτησης θα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Για αυτό τον λόγο δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων και την επιβεβαίωση της αεροστεγανότητας κατά την εφαρμογή τους. Γενικά σε σπίτια με συρόμενα χωνευτά κουφώματα που έχουν κακή αεροστεγανότητα, ο μηχανισμός προσφέρει όλα τα οφέλη της εναλλαγής του αέρα αλλά η απόδοση της ανάκτησης μειώνεται πολύ.

7. Τι γίνεται αν έξω έχει περισσότερη υγρασία;

Σε αυτό το λεπτό σημείο πρέπει να διαχωρίσουμε την απόλυτη υγρασία από την σχετική. Συνήθως όταν μιλάμε για υγρασία αναφερόμαστε στη σχετική, δηλαδή αυτή που σχετίζεται με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Η απόλυτη υγρασία μας δίνει την ποσότητα του νερού σε ένα κυβικό αέρα. Έτσι, σύμφωνα με τον υγρομετρικό πίνακα οι τιμές είναι οι εξής:

 

Υγρασία σχετική

Θερμοκρασία

Υγρασία απόλυτη

Μέσα

85%

20°C

14,7 gr/m³

Έξω

95%

10°C

8,9 gr/m³

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι στη χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία 10°C και με μεγαλύτερη σχετική υγρασία 95%, η ποσότητα του νερού στον όγκο αέρα είναι μικρότερη από ότι μέσα κατά 5,8 gr/m³!

Οπότε βγάζουμε περισσότερη πραγματική ποσότητα νερού (14,7 gr/m³) από αυτή που βάζουμε μαζί με τον φρέσκο αέρα (8,9 gr/m³)  και στόχος μας είναι να διατηρούμε την εσωτερική απόλυτη υγρασία στα 9,5 gr/m³ (Σχετική υγρασία στο 55%).

8. Πόσα μηχανήματα χρειάζομαι; Κάνει ένα για όλο το σπίτι;

Υπολογίζουμε ότι ένα μέσο διαμέρισμα θα πρέπει να εναλλάσσει το 30% του όγκου του κάθε ώρα. Από τον πίνακα των προδιαγραφών βλέπουμε τις δυνατότητες του κάθε μηχανήματος και ανάλογα επιλέγουμε τη διάσταση και τον αριθμό τεμαχίων. Κανονικά μπαίνει ένα σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Σε ένα μέσο διαμέρισμα (δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι και κουζίνα) θα χρειαστούν 3 ή 4 μηχανήματα Pico 80.

Με τους συγκεκριμένους μηχανισμούς ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε με μικρά τοπικά μηχανήματα, ένα κεντρικό σύστημα αερισμού. Όπως στον κλιματισμό όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κεντρικές μονάδες με κανάλια οροφής, χρησιμοποιούμε μικρά split, έτσι και τώρα τοποθετούμε τα συγκεκριμένα μηχανήματα ανά χώρο.

9. Έχει αυτοματισμούς, αισθητήρες κλπ; Συνδέεται με έξυπνο σπίτι;

Όλα τα μοντέλα έχουν αισθητήρα ρύθμισης της υγρασίας και αυτοματισμό που το κρατάει κλειστό και τίθεται σε λειτουργία όταν χρειαστεί. Συστήνουμε να παραμένει στη λειτουργία ανάκτησης και να μην εμπλέκονται οι διάφοροι αυτοματισμοί γιατί κάνουν τα πράγματα πιο πολύπλοκα χωρίς λόγο.

Ανάλογα με το μοντέλο, συνδέονται με διάφορες τεχνολογίες και ανάλογα αυξάνουν τα κόστη.

10. Πόσο θόρυβο κάνει;

Στην πρώτη ταχύτητα ο θόρυβος είναι 26 dB, σχεδόν όσο ένα κλιματιστικό.

11. Κάθε πότε καθαρίζουμε τα φίλτρα, πόσο κάνουν;

Κάθε δύο μήνες ανάβει κόκκινη ειδοποίηση για το καθάρισμά τους και κάθε ένα χρόνο (μετά από 6 πλύσεις) τα αλλάζετε. Κοστίζουν από 8€ το τεμάχιο (απαιτούνται δύο για το Pico hp2) και 50€ για το PureAir που είναι φίλτρο HEPA.

12. Τι διαστάσεις έχει;

Εσωτερικά είναι ίδιο το πλαίσιο σε όλα τα μοντέλα, 25 x 25 εκατοστά.

13. Έχει πιστοποιητικά, σήμανση CE και εγγύηση;

Έχει σήμανση CE, όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εγγύηση δύο ετών για τα ηλεκτρονικά του.

14. Μπορεί να ενταχθεί στο Εξοικονομώ; Είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές απαιτήσεις; (Ecodesign EN1253/2014 και ΕΝ1254/2014)

Οι παραπάνω Ευρωπαϊκές οδηγίες αναφέρονται στις κεντρικές μονάδες αερισμού. Όταν οι τοπικές και μη κεντρικές μονάδες έχουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, κάτω των 30W εξαιρούνται από τις απαιτήσεις Ecodesign.

Δυστυχώς η διατύπωση του προγράμματος είναι τέτοια που η μια οδηγία αναιρεί την άλλη, οπότε σύμφωνα με το EN1253/2014 ο μηχανισμός επιδοτείται ενώ με το ΕΝ1254/2014 ο ίδιος μηχανισμός δεν επιδοτείται. Ελπίζουμε να διορθωθεί μελλοντικά αυτό το πρόβλημα, για την ώρα όμως οι μηχανισμοί Pico hp2 δεν επιδοτούνται.

Αντιθέτως το PureAir είναι σύμφωνο με την νομοθεσία ISO17772-1Q2017 που εξασφαλίζει 14,4μ³/ώρα για κάθε άτομο και επιδοτείται κανονικά με τις παραπάνω οδηγίες.

15. Κάθε πότε το βάζω σε λειτουργεία; Πρέπει να δουλεύει συνέχεια;

Συστήνουμε να μένει συνέχεια ανοιχτός στην πρώτη ταχύτητα και να κάνει μόνος του τη δουλειά του. Αν κάποιος ενοχλείται από τον ήχο λειτουργίας στο υπνοδωμάτιο, μπορεί να το κλείνει όσο κοιμάται και μετά να το έχει στη 2η ταχύτητα για την υπόλοιπη ημέρα.

16. Γιατί πρέπει να έχω καλή αεροστεγανότητα;

Ένα καλό κούφωμα κρατάει έξω το κρύο αλλά σφραγίζει μέσα τον αέρα. Αυτό λέγεται αεροστεγανότητα και υπάρχουν κατηγορίες ανά ποιότητα κουφώματος (ΕΛΟΤ ΕΝ1026). Όσο πιο καλή είναι η αεροστεγανότητα, τόσο πιο ακριβό είναι το κούφωμα! Άρα επιδιώκουμε την καλή αεροστεγανότητα! Με τα παλιά κουφώματα είχαμε κρύο αλλά όχι υγρασίες γιατί γινόταν αερισμός από τις χαραμάδες, το σπίτι αεριζότανε από μόνο του. Με τα νέα κουφώματα έχουμε ζέστη αλλά δεν έχουμε αερισμό γιατί σφραγίσαμε τις χαραμάδες. Έτσι δημιουργείται περισσότερη υγρασία, κακοσμία, αίσθηση κλεισούρας και το φαινόμενο του αρρώστου κτιρίου. Πρέπει να γίνει ο αερισμός του χώρου στις ίδιες ποσότητες εισροής αέρα όπως γινότανε με τα παλιά κουφώματα αλλά χωρίς να μειώνεται η θερμοκρασία. Το φαινόμενο του αρρώστου κτιρίου δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν αφυγραντήρα ή ιονιστή γιατί δεν ανανεώνεται ο αέρας του χώρου. Με τον Κτιριακό Πνεύμονα ανανεώνεται ο αέρας, αποβάλλονται οι εσωτερικοί ρύποι και μειώνεται η υγρασία ενώ παραμένει σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία.

Έργα Κτιριακού Πνεύμονα

Άρθρα Κτιριακού Πνεύμονα