Ανάκτηση θερμότητας
Τι είναι ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας;
Για τον αερισμό των κτηρίων στα επόμενα χρόνια, προβλέπεται η σύνταξη συγκεκριμένων προδιαγραφών, αντίστοιχων με τις υποχρεωτικές μελέτες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών (μελέτη φωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, στατικών κλπ).
Αυτό γιατί η σύγχρονη κατασκευή «σφραγίζει» αεροστεγώς τα κτήρια με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά έτσι δημιουργούνται παράπλευρες απώλειες κυρίως σε θέματα εσωτερικής υγιεινής και ευεξίας, το λεγόμενο φαινόμενο του αρρώστου κτηρίου.
Το πρόβλημα είναι ότι οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας, διαμορφώθηκε στα κτήρια που κατασκευάστηκαν τον περασμένο αιώνα και έρχονται σε σύγκρουση με σημερινές ενεργειακές απαιτήσεις. Όλοι εμείς μεγαλώσαμε σε κτήρια που κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τη θέρμανση και στη πραγματικότητα η ανανέωση του αέρα γινόταν συνέχεια, ανεξάρτητα από το αν οι κάτοικοι θα ανοίξουν τα παράθυρά τους.
Στις πρώτες Ελληνικές πολυκατοικίες υπάρχουν περιπτώσεις επιμελούς σχεδιασμού του αερισμού όπου διακρίνονται στις όψεις, περσίδες επιμελώς τοποθετημένες. Μέσα από αυτές κινούνταν ελεύθερα ο αέρας στο διάκενο της τοιχοποιίας και αφού «ξέπλενε» τον χώρο, κατέληγε στις περσίδες του φωταγωγού. Τα κουφώματα παλαιάς τεχνολογίας χωρίς ιδιαίτερη αεροστεγανότητα, ήταν επίσης σημεία φυσικού αερισμού.
Το παραδοσιακό άνοιγμα των παραθύρων από την νοικοκυρά, αντιστοιχούσε μόλις στο 20% της πραγματικής ανάγκης αερισμού. Το υπόλοιπο 80% γινόταν καθημερινά, ανεξέλεγκτα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε και οι απαραίτητες εναλλαγές του αέρα έφταναν έως και τέσσερις φορές την ημέρα. Δηλαδή αυτά τα κτήρια ήταν σχεδιασμένα να λειτουργούν με αυτό τον σπάταλο τρόπο καθώς το κόστος του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Έτσι, με τη θέρμανση σε συνεχή λειτουργία είχαμε καλή εσωτερική ποιότητα αέρα αλλά καταναλώνονταν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας.
Σήμερα, για την μείωση των θερμικών απωλειών η πρώτη λύση που κάνει τη μεγάλη διαφορά και ακολούθησε ο περισσότερος κόσμος, είναι η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα αεροστεγανά τελευταίας τεχνολογίας.
Η παγίδα βρίσκεται στο γεγονός ότι είμαστε συνηθισμένοι να αερίζουμε τους χώρους μας μόνο κατά 20% ενώ έχουμε καταργήσει το υπόλοιπο 80% που γινόταν ανεξέλεγκτα χωρίς να το βλέπουμε ή να το καταλαβαίνουμε. Έτσι στραγγαλίζουμε κατά 80% τους χώρους μας και δημιουργούμε το φαινόμενο του αρρώστου κτηρίου.
Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας έρχεται να καλύψει το κενό του 80% στον αερισμό που γινόταν ανεξέλεγκτα, εξασφαλίζοντας τη μετρήσιμη, τακτική και συντονισμένη εναλλαγή του αέρα. Παράλληλα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση που κυμαίνεται από το 40% έως 80%.
Πρόκειται για έναν έξυπνο μηχανισμό που ανανεώνει τον αέρα στον χώρο μέσω ενός θερμικού εναλλάκτη και η λειτουργία του είναι συνεχείς, σε χαμηλή κατανάλωση κάνοντας δύο παράλληλες κινήσεις:
- αποβάλλει τον εσωτερικό μπαγιάτικο αέρα, ο οποίος έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας, οσμές και CO2
- τροφοδοτεί τον χώρο με φρέσκο αέρα που έχει ζεσταθεί από τη θερμότητα του αέρα που απέβαλε
Είναι σαν να τροφοδοτούμε τα καύσιμα ενός αυτοκίνητου ανακτώντας ένα μέρος από τα εξερχόμενα αέρια της εξάτμισης.
Έτσι αποτρέπονται οι υγροποιήσεις σε τοίχους και ταβάνια, αποβάλλονται οι εσωτερικοί ρύποι, η κακοσμία, η αίσθηση της κλεισούρας, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο του αρρώστου κτιρίου και διατηρείται σχετικά σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία.
Σε ποιους απευθύνεται;
Η καθημερινή ανθρώπινη δραστηριότητα στο εσωτερικό σπιτιών, γραφείων ή χώρων εργασίας, προκαλεί ρύπους και αυξάνει την σχετική υγρασία του αέρα. Για να έχουμε εσωτερική ευεξία, για να ζούμε καλύτερα ο αέρας οφείλει να εναλλάσσεται τακτικά. Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας απευθύνεται σε όλους όσοι ζούνε ή εργάζονται σε κλειστούς χώρους!
Κάθε χρήστης ενός κλειστού χώρου που επιθυμεί να εξοικονομήσει ενέργεια και να ζήσει με καλύτερες συνθήκες υγιεινής, έχει ανάγκη από τον σωστό αερισμό. Πρόκειται για το πιο καινοτόμο και σημαντικό τμήμα της σύγχρονης κατασκευής και πλέον δεν μπορεί να υπάρξει κλειστός χώρος όπου ζουν ή εργάζονται άνθρωποι χωρίς την χρήση του.
Ανεξάρτητα από το αν είναι παλιό ή καινούργιο ένα σπίτι και αν κατοικείται πλήρως ή περιοδικά, η συνεχής εναλλαγή του αέρα χωρίς τη μείωση της θερμοκρασίας προσφέρει πολλά οφέλη στην κατασκευή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει;
Προσφέρει εσωτερική ευεξία και υγιεινή καθώς με μια μόνο συσκευή επιτυγχάνεται:
- αφύγρανση του χώρου με φυσικό τρόπο, δηλαδή με την εναλλαγή του αέρα. Ιδιαίτερα όταν στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι (συνήθως τον χειμώνα) τροφοδοτείτε μεγάλες ποσότητες νερού στον χώρο (το βάρος ενός βρεγμένου ρούχου σε σύγκριση με το ρούχο στεγνό, δείχνει την ποσότητα του νερού που διανέμεται). Με τον συνεχή αερισμό θα αποβάλλετε συνεχώς αυτή την ποσότητα και θα εξισορροπείτε τα εσωτερικά ποσοστά υγρασίας
- εξοικονόμηση στη θέρμανση καθώς η εσωτερική θερμοκρασία υποβάλλεται σε μικρές αυξομειώσεις και διατηρείται σχεδόν σταθερή χάρη στην ανάκτησης της θερμότητας. Το άνοιγμα των παραθύρων μέχρι να παγώσει ένα σπίτι, επιφέρει μεγαλύτερα κόστη θέρμανσης καθώς χρειάζεται τετραπλάσια ενέργεια να ξαναζεσταθεί. Επιπλέον, η απότομη αυξομείωση της θερμοκρασίας στα εσωτερικά δομικά στοιχεία (τοίχοι, οροφές, δάπεδα) δημιουργεί «θερμικό σοκ» με αποτέλεσμα να τα επιβαρύνει και να παρατηρούνται ρωγμές, υγροποιήσεις και μούχλες.
- αποβολή των οσμών, της κλεισούρας, του CO2 και τις πτητικές οργανικές ενώσεις VOC που υπάρχουν ή παράγονται στους κλειστούς χώρους
- αποβολή μικροβίων και μείωση πιθανοτήτων μετάδοσης ιώσεων μέσω των αερολυμάτων του αέρα
- τροφοδοσία οξυγόνου στον χώρο
- ασφάλεια καθώς γίνεται συνεχής αερισμός έχοντας τα κουφώματα συνέχεια σφραγισμένα, ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχετε μικρά παιδιά και δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα
- φιλτράρισμα τον αέρα που μπαίνει στον χώρο και μείωση της πιθανότητας μετάδοσης ιώσεων, μικροβίων ή άλλων βλαβερών ουσιών
- ηχομόνωση καθώς τα παράθυρα μπορούν να μείνουν συνέχεια κλειστά, παρέχοντας την απαραίτητη εναλλαγή του αέρα, ιδιαίτερα χρήσιμο σε κτήρια που βρίσκονται μπροστά σε θορυβώδεις δρόμους
- αποβολή του ραδονίου καθώς επιτυγχάνεται ο αερισμός τόσο όσο χρειάζεται, όχι ανεξέλεγκτα όπως γίνεται με την ανάκλιση ή με τον παραδοσιακό αερισμό
- αερισμός των χώρων σας χωρίς προβλήματα δημιουργίας ρευμάτων και χτυπήματος των πορτών από δυνατούς ανέμους.
- αποτρέπετε την είσοδο ζιζανίων, κουνουπιών ή άλλων εντόμων.
- την άνοιξη ή το φθινόπωρο με την λειτουργία Free Heating μπορείτε να μειώσετε τη χρήση του συστήματος θέρμανσης.
- το καλοκαίρι με τη λειτουργία του Free Cooling μπορείτε να εισάγετε φρέσκο αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώνοντας έτσι τα κόστη ψύξης.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει;
Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας καθώς αν τοποθετηθεί σε ακατάλληλους χώρους, ΔΕΝ θα προσφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Θα πρέπει να ισχύουν οι ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:
- Ο χώρος να έχει αεροστεγανότητα μικρότερη από n50=3 ACH:
Για τη διαστασιολόγηση και τον υπολογισμό των απαιτούμενων μηχανημάτων, χρειάζεται πρώτα να μετρηθεί η αεροστεγανότητα. Εάν αυτή μετρηθεί πάνω από n50=3 ACH, τότε ο μηχανικός αερισμός δεν θα λειτουργεί σωστά γιατί ένα διάτρητο κτηριακό κέλυφος έχει από μόνο του ανεξέλεγκτες εναλλαγές και συνεπώς θα εισρέει ψυχρός αέρας κατά τη χρήση του μηχανισμού.
- Να μην υπάρχει τζάκι ανοιχτού θαλάμου:
Σε αυτή την περίπτωση ο μηχανισμός θα φέρνει ψυχρό αέρα από την καμινάδα, μεταφέροντας κάπνες ή οσμές
- Να μην υπάρχουν συρόμενα χωνευτά κουφώματα:
Αυτή η τεχνική είναι ξεπερασμένη και δεν προσφέρει καμία αεροστεγανότητα. Σε περίπτωση συρόμενων με επάλληλα συστήματα και μηχανισμούς πτώσης, συστήνεται να γίνει έλεγχος αεροστεγανότητας πριν την εγκατάσταση
- Να έχει γίνει σωστή ογκομέτρηση και καταγραφή της χρήσης του χώρου:
Θα πρέπει να μετρηθεί ο καθαρός όγκος καθώς παίζει μεγάλο ρόλο ο αριθμός ατόμων και τη χρήση που γίνεται στον χώρο. Γίνεται διαφορετικός υπολογισμός αν ζει μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων ή αν είναι ένας χώρος γραφείου με τον ίδιο αριθμό ατόμων.
Πόσα είδη μηχανικού αερισμού υπάρχουν;
Είναι δύο βασικές κατηγορίες συστημάτων, ο κεντρικός και ο αποκεντρωμένος μηχανικός αερισμός.
- Το κεντρικό σύστημα αποτελείται από μια μονάδα με τον εναλλάκτη, εκεί καταλήγουν εύκαμπτοι αεραγωγοί από τον κάθε χώρο του διαμερίσματος και στη συνέχεια ο μηχανισμός συνδέεται με τον εξωτερικό αέρα. Έτσι με ένα κεντρικό μηχάνημα καλύπτεται όλος ο χώρος αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν προσβάσεις στις οροφές ή τα δάπεδα για τους αεραγωγούς.
- Το αποκεντρωμένο σύστημα προτείνεται ως λύση για την αποφυγή της εγκατάστασης αεραγωγών, καθώς τοποθετούνται μικρότερα αυτόνομα μηχανήματα σε κάθε χώρο. Υπάρχουν δύο είδη αποκεντρωμένων συστημάτων, τα αμφίδρομης και διασταυρούμενης ροής.
Και οι δύο κατηγορίες συστημάτων έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου, αν είναι νέα κατασκευή ή αναβάθμιση υφιστάμενου. Επίσης υπάρχουν ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές μεταξύ των αποκεντρωμένων συστημάτων και μπορείτε να τις διαβάσετε σε αυτό το άρθρο. (link εδώ: https://opsiktikos.gr/blog/sygkrisi-topikwn-systimatwn-mixanikou-aerismou-me-anaktisi/)
Μηχανισμοί διασταυρούμενης ροής Thesan Savio
Εξωτερικός επίτοιχος (link εδώ: https://fuvproducts.gr/proion/aircare-esw/)
Επικαθήμενος κουφώματος (link εδώ: https://fuvproducts.gr/proion/aircare-esl/)
Χωνευτός επίτοιχος (link εδώ: https://fuvproducts.gr/proion/aircare-esi/)
Μηχανισμός αμφίδρομης ροής (link εδώ: https://fuvproducts.gr/proion/pico-hp2/)
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον μηχανισμό
Ο κυλινδρικός εναλλάκτης που βρίσκεται μέσα στη σωλήνα αποτελείται από ένα κεραμικό στοιχείο με μικρές εσωτερικές κυψέλες. Έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει τη θερμότητα του εξερχόμενου αέρα που το διαπερνά και να τη μεταφέρει στον εισερχόμενο αέρα.
Οι λόγοι είναι μετρήσιμοι, συγκεκριμένοι και φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:
Αφυγραντήρας-ιονιστής | Κτιριακός Πνεύμονας | |
Φέρνει μέσα φρέσκο αέρα | ΌΧΙ | ΝΑΙ |
Αποβάλλει το CO2 | ΌΧΙ | ΝΑΙ |
Φιλτράρει τον αέρα που μπαίνει | ΌΧΙ | ΝΑΙ |
Αποβάλλει την κακοσμία | ΌΧΙ | ΝΑΙ |
Μειώνει την υγρασία | ΝΑΙ | ΝΑΙ |
Προστατεύει από τα μικρόβια | ΝΑΙ | ΝΑΙ |
Μέση κατανάλωση | 250 W ώρα | 1,7 W/ώρα |
Μέσος ήχος λειτουργίας | 45dB | 26dB |
Τα σπίτια δεν είναι υποβρύχια και έχουν ανάγκη από συνεχή αερισμό ώστε να προσφέρουν ευεξία στους ανθρώπους. Το αεροστεγανό σφράγισμα και η μηχανική εσωτερική αφύγρανση, δεν προσφέρουν φρέσκο αέρα και οξυγόνο στους χώρους ενώ δεν αποβάλλουν το CO2.
Είναι δύο, ο αμφίδρομης ροής και ο διασταυρούμενης ροής. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται μόνο μια τρύπα, ο μηχανισμός βρίσκεται μέσα στη σωλήνα και η εναλλαγή του αέρα γίνεται διακοπτόμενα ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνονται δύο τρύπες και η εναλλαγή του αέρα γίνεται συνεχώς. Περισσότερες πληροφορίες σύγκρισης των μηχανισμών εδώ.
Ο αμφίδρομης ροής Pico hp2 έχει τρεις ταχύτητες και η πιο χαμηλή καταναλώνει 1,7 W ανά ώρα. Αν δουλεύει όλη την ημέρα θα κοστίζει: 1,7W * 24 ώρες = 40,8 W ανά ημέρα. Αν δουλεύει συνέχεια όλο τον χρόνο θα κοστίζει 40,8W * 365 μέρες = 14.89 Kwh. Με μέσο κόστος κιλοβατώρας 0,17€ το ρεύμα για κάθε μηχάνημα θα κοστίσει: 2,53€/έτος.
To PureAir έχει μέση ταχύτητα 10 W ανά ώρα.
Όλοι οι κατασκευαστές μηχανισμών αμφίδρομης ροής δίνουν ανάκτηση “έως 95%” και αυτό είναι εργαστηριακά πιστοποιημένο και αληθινό. Το πραγματικό ποσοστό όμως κατά τη χρήση του υπολογίζεται στο μισό. Αυτό γιατί μπορεί στην αρχή της εισόδου του αέρα να έχουμε 95% ανάκτηση αλλά όσο αδειάζει η θερμοχωρητικότητα του εναλλάκτη, αυτή μειώνεται μέχρι να μηδενιστεί. Έτσι στο σύνολο της λειτουργίας η μέση ανάκτηση δεν ξεπερνάει το 30% με 45%. To PureAir έχει πιστοποιημένη ανάκτηση στην τρίτη ταχύτητα 75% γιατί είναι διασταυρούμενης ροής και αυτή είναι μια βασική διαφορά των μηχανισμών.
Ναι, υπάρχει η περίπτωση όταν η αεροστεγανότητα του χώρου είναι πολύ κακή. Ένας χώρος μετριέται ως προς την αεροστεγανότητά του και όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από n50=3, τότε το ποσοστό ανάκτησης θα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Για αυτό τον λόγο δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων και την επιβεβαίωση της αεροστεγανότητας κατά την εφαρμογή τους. Γενικά σε σπίτια με συρόμενα χωνευτά κουφώματα που έχουν κακή αεροστεγανότητα, ο μηχανισμός προσφέρει όλα τα οφέλη της εναλλαγής του αέρα αλλά η απόδοση της ανάκτησης μειώνεται πολύ.
Σε αυτό το λεπτό σημείο πρέπει να διαχωρίσουμε την απόλυτη υγρασία από την σχετική. Συνήθως όταν μιλάμε για υγρασία αναφερόμαστε στη σχετική, δηλαδή αυτή που σχετίζεται με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Η απόλυτη υγρασία μας δίνει την ποσότητα του νερού σε ένα κυβικό αέρα. Έτσι, σύμφωνα με τον υγρομετρικό πίνακα οι τιμές είναι οι εξής:
Υγρασία σχετική | Θερμοκρασία | Υγρασία απόλυτη | |
Μέσα | 85% | 20°C | 14,7 gr/m³ |
Έξω | 95% | 10°C | 8,9 gr/m³ |
Έτσι καταλαβαίνουμε ότι στη χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία 10°C και με μεγαλύτερη σχετική υγρασία 95%, η ποσότητα του νερού στον όγκο αέρα είναι μικρότερη από ότι μέσα κατά 5,8 gr/m³!
Οπότε βγάζουμε περισσότερη πραγματική ποσότητα νερού (14,7 gr/m³) από αυτή που βάζουμε μαζί με τον φρέσκο αέρα (8,9 gr/m³) και στόχος μας είναι να διατηρούμε την εσωτερική απόλυτη υγρασία στα 9,5 gr/m³ (Σχετική υγρασία στο 55%).
Υπολογίζουμε ότι ένα μέσο διαμέρισμα θα πρέπει να εναλλάσσει το 30% του όγκου του κάθε ώρα. Από τον πίνακα των προδιαγραφών βλέπουμε τις δυνατότητες του κάθε μηχανήματος και ανάλογα επιλέγουμε τη διάσταση και τον αριθμό τεμαχίων. Κανονικά μπαίνει ένα σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Σε ένα μέσο διαμέρισμα (δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι και κουζίνα) θα χρειαστούν 3 ή 4 μηχανήματα Pico 80.
Με τους συγκεκριμένους μηχανισμούς ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε με μικρά τοπικά μηχανήματα, ένα κεντρικό σύστημα αερισμού. Όπως στον κλιματισμό όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κεντρικές μονάδες με κανάλια οροφής, χρησιμοποιούμε μικρά split, έτσι και τώρα τοποθετούμε τα συγκεκριμένα μηχανήματα ανά χώρο.
Όλα τα μοντέλα έχουν αισθητήρα ρύθμισης της υγρασίας και αυτοματισμό που το κρατάει κλειστό και τίθεται σε λειτουργία όταν χρειαστεί. Συστήνουμε να παραμένει στη λειτουργία ανάκτησης και να μην εμπλέκονται οι διάφοροι αυτοματισμοί γιατί κάνουν τα πράγματα πιο πολύπλοκα χωρίς λόγο.
Ανάλογα με το μοντέλο, συνδέονται με διάφορες τεχνολογίες και ανάλογα αυξάνουν τα κόστη.
Στην πρώτη ταχύτητα ο θόρυβος είναι 26 dB, σχεδόν όσο ένα κλιματιστικό.
Κάθε δύο μήνες ανάβει κόκκινη ειδοποίηση για το καθάρισμά τους και κάθε ένα χρόνο (μετά από 6 πλύσεις) τα αλλάζετε. Κοστίζουν από 8€ το τεμάχιο (απαιτούνται δύο για το Pico hp2) και 50€ για το PureAir που είναι φίλτρο HEPA.
Εσωτερικά είναι ίδιο το πλαίσιο σε όλα τα μοντέλα, 25 x 25 εκατοστά.
Έχει σήμανση CE, όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εγγύηση δύο ετών για τα ηλεκτρονικά του.
Οι παραπάνω Ευρωπαϊκές οδηγίες αναφέρονται στις κεντρικές μονάδες αερισμού. Όταν οι τοπικές και μη κεντρικές μονάδες έχουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, κάτω των 30W εξαιρούνται από τις απαιτήσεις Ecodesign.
Δυστυχώς η διατύπωση του προγράμματος είναι τέτοια που η μια οδηγία αναιρεί την άλλη, οπότε σύμφωνα με το EN1253/2014 ο μηχανισμός επιδοτείται ενώ με το ΕΝ1254/2014 ο ίδιος μηχανισμός δεν επιδοτείται. Ελπίζουμε να διορθωθεί μελλοντικά αυτό το πρόβλημα, για την ώρα όμως οι μηχανισμοί Pico hp2 δεν επιδοτούνται.
Αντιθέτως το PureAir είναι σύμφωνο με την νομοθεσία ISO17772-1Q2017 που εξασφαλίζει 14,4μ³/ώρα για κάθε άτομο και επιδοτείται κανονικά με τις παραπάνω οδηγίες.
Συστήνουμε να μένει συνέχεια ανοιχτός στην πρώτη ταχύτητα και να κάνει μόνος του τη δουλειά του. Αν κάποιος ενοχλείται από τον ήχο λειτουργίας στο υπνοδωμάτιο, μπορεί να το κλείνει όσο κοιμάται και μετά να το έχει στη 2η ταχύτητα για την υπόλοιπη ημέρα.
Ένα καλό κούφωμα κρατάει έξω το κρύο αλλά σφραγίζει μέσα τον αέρα. Αυτό λέγεται αεροστεγανότητα και υπάρχουν κατηγορίες ανά ποιότητα κουφώματος (ΕΛΟΤ ΕΝ1026). Όσο πιο καλή είναι η αεροστεγανότητα, τόσο πιο ακριβό είναι το κούφωμα! Άρα επιδιώκουμε την καλή αεροστεγανότητα! Με τα παλιά κουφώματα είχαμε κρύο αλλά όχι υγρασίες γιατί γινόταν αερισμός από τις χαραμάδες, το σπίτι αεριζότανε από μόνο του. Με τα νέα κουφώματα έχουμε ζέστη αλλά δεν έχουμε αερισμό γιατί σφραγίσαμε τις χαραμάδες. Έτσι δημιουργείται περισσότερη υγρασία, κακοσμία, αίσθηση κλεισούρας και το φαινόμενο του αρρώστου κτιρίου. Πρέπει να γίνει ο αερισμός του χώρου στις ίδιες ποσότητες εισροής αέρα όπως γινότανε με τα παλιά κουφώματα αλλά χωρίς να μειώνεται η θερμοκρασία. Το φαινόμενο του αρρώστου κτιρίου δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν αφυγραντήρα ή ιονιστή γιατί δεν ανανεώνεται ο αέρας του χώρου. Με τον Κτιριακό Πνεύμονα ανανεώνεται ο αέρας, αποβάλλονται οι εσωτερικοί ρύποι και μειώνεται η υγρασία ενώ παραμένει σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία.
Έργα Κτιριακού Πνεύμονα
Άρθρα Κτιριακού Πνεύμονα